donderdag 2 juni 2011

Macht Rusland in Europa zal toenemen door Duits kernenergiebesluit

De Toekomst van Energievoorziening

Op 30 mei annonceerde de Duitse regering dat zij zeven kerncentrales heeft gesloten na de problemen in Japan en dat deze centrales nooit meer open zouden gaan. En ze gingen zelfs nog een stap verder, door aan te kondigen dat alle kerncentrales rond 2022 gesloten zullen zijn.

Sluiting kerncentrales gaat Duitsland opbreken

Op dit moment is Duitsland ongeveer voor een derde afhankelijk van kernenergie en de maatregelen zullen op termijn een krachtenspel met vier dimensies ontketenen die bepalend zullen zijn voor de Duitse (en daarmee ook de Nederlandse) economie en loyaliteiten. Het plan in Duitsland is om kernenergie integraal te vervangen door groene (renewable) energie. Politiek en electoraal gezien is de stap begrijpelijk, maar economisch gezien zal dit verkeerd uitpakken, simpelweg omdat de ingeslagen weg financieel een doodlopende weg is. Kernenergie kost slechts een derde van windenergie en een fractie van zonne-energie. Vervanging van een derde van de totale energieproductie in slechts tien jaar is simpelweg onhaalbaar, zo niet onmogelijk.

Dit brengt ons bij de overige drie scenario's en de eerste is Frankrijk.

Frankrijk: politiek correct, maar kostbaar 

De strategie van Frankrijk na de oorlog was om er voor te zorgen dat Duitsland nooit meer een bedreiging zou kunnen vormen. Tijdens de Koude Oorlog is deze strategie bijgesteld en is Frankrijk er in geslaagd om haar invloed op Duitsland uit te breiden, zeker als het om energievoorzienig gaat. Deze invloed kan belangrijk toenemen, omdat Frankrijk in hoog tempo kerncentrales blijft bouwen die Duitsland over een decennium hard nodig zal hebben om in haar energiebehoeften te voorzien. Het is duidelijk dat Frankrijk hier op aanstuurt en geen last heeft van het electoraat. De Fransen zijn behoorlijk pro kernenergie. Voor een deel is dit scenario al in werking. Sinds de sluiting van de zeven centrales in Duitsland is de export van stroom naar Duitsland belangrijk toegenomen.

Polen: politiek en ecologisch onverantwoord maar wel spot goedkoop

Het tweede land dat betrokken is, is Polen. De situatie en uitdagingen in Polen zijn iets complexer. Waar de Fransen zich zorgen maakten over een te dominant Duitsland, worden de Polen gemangeld tussen Duitsland in ontwikkeling en het grillige Rusland. Feitelijk kunnen de Polen geen kant op; economisch gezien kan Polen met beide niet concurreren en ook demografisch gezien is dit onmogelijk. Polen zal op zoek moeten naar manieren om een van de grootmachten te paaien, of nog beter beiden. Het voordeel van Polen is, ironisch gezien, steenkool. Een brandstof voor energie die de laatste jaar in Europa is uitgefaseerd. In Polen wordt circa 90% van de stroom met steenkool gegenereerd. Een kolencentrale bouw je in twee jaar en kost een paar honderd miljoen, waar een kerncentrale miljarden en vijf tot tien jaar kost om te bouwen. Moreel gezien is Polen nu een land dat politiek incorrect stroom genereert, maar dit zal snel veranderen als Polen de reddende engel voor Duitsland wordt, als de gevolgen van de besluiten om de kerncentrales te sluiten, pijnlijk zichtbaar zijn geworden. Polen zal tegen de laagste prijs stroom aan Duitsland kunnen leveren en zo zullen de Duitse milieuactivisten, die nu victorie blazen, merken dat ze in hun eigen voet hebben geschoten door de terugkeer van een onacceptabele CO2 uitstoot.

Rusland lachende vierde 

De laatste speler in dit krachtenveld is Rusland. Rusland probeert al jaren het bondgenootschap met Duitsland te borgen, simpelweg omdat deze samenwerking de Russen helpt bij het oplossen van hun economische, demografische en militaire problemen. Een hecht partnership tussen Rusland en Duitsland neutraliseert niet alleen Polen, maar heel Europa. Zo zal het voor de Amerikanen steeds moeilijker worden om hun invloed in Europa uit te oefenen en dat terwijl deze al tanende is door de anti-Amerikaanse houding van veel Europeanen na de bankencrisis die in Amerika is ontstaan. De VS heeft Duitsland nodig om zich neutraal ten opzichte van Rusland te kunnen blijven opstellen, al is het om te voorkomen dat Rusland de hoofdrol opeist in de vele politieke theaters in Europa. Omdat Amerika haar aandacht ook sterk op het Midden Oosten wil houden, zal de invloed van Rusland in Europa verder toenemen en kunnen de Amerikanen slechts lijdzaam toezien hoe hun macht steeds verder afbrokkelt.

De Russen zien Duitsland economisch gezien als hun belangrijkste handelspartner en de grootste bron voor buitenlandse investeringen. De Russen realiseren zich goed dat als zij meer grip op Duitsland kunnen krijgen, hun toekomst er een stuk florissanter uit zal zien, zowel economisch als geopolitiek gezien. Het plannen van de Russen is behoorlijk simpel. De Nord Stream pijplijn speelt hierin een cruciale rol en deze bevindt zich in de laatste fase van testen. In 2012 wordt deze pijplijn in gebruik genomen om snel de maximale capaciteit van transport te bereiken, zijnde 55 miljard kubieke meters natuurlijk gas per jaar! Deze hoeveelheid gas is genoeg om de helft van de elektriciteit van alle Duitse kerncentrales te vervangen. Het enige dat Duitsland hoeft te doen is haar energiecentrales om te bouwen naar gas. Dit is eenvoudig, goedkoop en kan erg snel uitgevoerd worden.

Rusland het nieuwe centrum van Europa?

Samenvattend hebben we een race in vier onderdelen. De Duitsers hebben een politiek aantrekkelijk plan dat economisch gezien onuitvoerbaar is. Dan hebben we de Fransen met een politiek aantrekkelijk plan dat relatief kostbaar is. De Polen hebben politiek en ecologische gezien een onverantwoord rampenplan dat wel erg goedkoop is.



Tenslotte hebben we het scenario van de Russen, die alles al in gereedheid hebben. Ze hoeven alleen maar te wachten totdat Duitsland hun armen invlucht.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is dit artikeltje van de kernenergie-lobby?
Sorry hoor, maar dit stukje is wel heel eenzijdig geschreven. In de trant van "We kunnen niet om kernenergie heen".
Als we met z'n allen willen kunnen we wel zonder die kernenergie. Moeten we wel verder kijken dan onze neus langs is. Gezondheid is mij als ondernemer toch ook wel wat waard. Net als die van mijn kinderen, kleinkinderen en verder in de toekomst.
Ons alleen maar laten leiden door geld en valse emoties (de russen komen!) lijkt mij erg onverstandig.
M.vr.gr. Henk

Redactie Inspiriment zei

Dank Henk, voor je eerlijke reactie. We delen je mening niet dat het een eenzijdig stuk is. Natuurlijk willen we allemaal zonder kernenergie, maar de vraag is of dat in de huidige context mogelijk is. Wij hebben de stellige overtuiging dat met de huidige stand van de technologie en een wereldbevolking met 6 miljard mensen, groeiend naar 8 miljard de komende jaren, en met de economische groei in Azie, Afrika en Zuid-Amerika, we voorlopig niet zonder kernenergie kunnen. De kosten voor groene energie op grote schaal zijn simpelweg nog te duur, tenzij de bevolking bereid is om 10 maal de prijzen te betalen die nu actueel zijn. We willen niemand angst aanpraten, maar feit is dat de Russen het beste en meest schone antwoord hebben, namelijk natuurlijk gas. Lekker groen!

Kortom, het gaat om de feiten en niet om idealen.

De toekomst zal uitwijzen waartoe we als mensheid in staat zijn. En wij geloven echt in wonderen.

Redactie Inspiriment Actueel