woensdag 18 mei 2011

De val van Griekenland is onvermijdelijk

"Als Griekenland zijn schulden niet meer betaalt zal er een schok gaan door het financiële systeem en een domino-effect optreden dat lijkt op wat gebeurde toen Lehman Brothers omviel." Richard McGuire, strateeg van de Rabobank in Londen, waarschuwt in The Times voor een economische ramp.



Maar de Europese politici willen daar nog niet aan. Zij gedragen zich volgens de Financial Times zoals de veroordeelde man die van de koning mocht blijven leven als hij binnen een jaar diens paard leerde spreken. Hij nam de uitdaging aan. "Er kan immers van alles gebeuren. De koning kan sterven, ik kan dood gaan en het paard kan leren praten."


Het is volkomen duidelijk dat de situatie in Griekenland zal eindigen in een een faillissement en een betalingsregeling met de schuldenaren. De vraag is waarom politici dat nog niet willen onderkennen (of nog niet onder ogen durven zien).
Ze gebruiken het jaar in de hoop dat er iets gebeurt. Wat dat iets is, dat is volslagen onduidelijk.

De Economist en The Financial Times zetten, beide op hun eigen manier, uiteen waarom de zogenaamde oplossingen van Europa niet serieus zijn. En waarom de ministers jokken (of het verkeerd zien) als ze zeggen dat Griekenland nooit failliet kan gaan (Franse minister Lagarde) of dat de operatie de helpende landen geen geld gaat kosten (onze minister Jan Kees de Jager).

De Economist roept de politici op uit de kast te komen. De zaak in Griekenland is reddeloos verloren en daar hoort een plan bij voor een reddeloos land. Ook al gaat dat heel veel kosten. Ooit zal je het de kiezers toch moeten vertellen, of wachten we op onze eigen Jasmijnlente?

Bronnen: Financial Times, Economist en The Times

Geen opmerkingen: